Bianca en Batol

Agros is actief betrokken bij werk. Dat klinkt mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk? Dat kunnen we goed uitleggen met het verhaal van Bianca Cramer, re-integratieconsulent bij Agros Haarlem en Batol Ali, de vrouw die zij begeleidde. Een verhaal over moeilijkheden, uitdagingen en grote verschillen. Maar ook over mogelijkheden, kansen en overeenkomsten. En vooral over maatwerk.

Batol en Bianca kwamen met elkaar in contact in 2022. De Gemeente Haarlem benaderde  Bianca toen voor de begeleiding van een ambitieuze, jonge, Syrische vrouw. De toen 31-jarige Batol volgde op dat moment een hbo-studie Built Environment (Bouwkunde). Heel iets anders dan ze deed in Syrië, voordat ze vluchtte voor de oorlog. Ze volgde geen gemakkelijke route, met veel moeilijkheden onderweg en bij aankomst. Daar sta je dan: als vrouw alleen, met een klein meisje, in een land waar je de taal niet spreekt. Toch ging Batol actief aan de slag, vastbesloten om een nieuwe toekomst op te bouwen voor haar en haar dochtertje. Ze had alleen nog wel wat uitdagingen. Want behalve een taalprobleem waren er ook de grote cultuurverschillen en een ander systeem. Batol wilde graag werken naast haar studie, maar waar moest ze beginnen?


De moeilijkste vraag

Re-integratieconsulent Bianca zag mogelijkheden om deze ietwat verlegen en tegelijk zeer gedreven vrouw verder te helpen. Ze vertelt: “Ik zag dat Batol al goed op weg was. Ze had alleen wat hulp nodig om de juiste route te vinden naar een volgende stap. Een route die ik goed ken, omdat ik zelf achttien jaar ervaring heb in de bouwwereld. Ik zag kansen, maar ook mogelijke valkuilen.” Batol vult aan: “En toen stelde ze me de moeilijkste vraag in mijn leven: ‘Wat wil jij doen in de bouwwereld?’. Dat wist ik echt niet. Ik wilde goede, veilige bouwconstructies leren maken en hard werken in de bouw, net als mijn familie in Syrië. Maar ik wist niet waar en hoe ik die droom kon bereiken.”

Goede begeleiding onderweg

Inmiddels heeft de bouwkunde-studente verschillende stages achter de rug: steeds zes maanden aan de slag bij een architectenbureau, een aannemer en een winkel in bouwmaterialen. Naast haar studie. Dat was een leerzame en tegelijk verwarrende tijd. Bianca: “Ik heb Batol de afgelopen maanden zien opbloeien. We hebben regelmatig contact, ze mag me altijd bellen om vragen te stellen. Soms zijn die verrassend. De werkcultuur is hier zo anders, iedere situatie is anders. Daar kun je iemand niet op voorbereiden. Daarom is goede begeleiding onderweg zo belangrijk. Ik kijk altijd wat nodig is om iemand verder te helpen: een volgende trede op de ladder. Maar soms wil deze ambitieuze dame te snel. Dus ik denk dat ze niet altijd blij met me is.” Batol schudt lachend haar hoofd: “Juist wel. Alleen niet altijd gelijk. Soms wil ik je advies niet horen. Maar je hebt nog nooit ongelijk gehad.”

Een droom bereikbaar maken

De verhalen van Bianca en Batol kennen best wat overeenkomsten. Meewerken aan iets wat je ziet ontstaan. Een verlangen om iets goeds te ontwikkelen. Een gevoel van trots ervaren als het is gelukt. En maatwerk leveren. Het is dat wat Batol gaat doen. Ze heeft namelijk antwoord op de moeilijkste vraag. Ze weet wat ze wil doen: aan de slag als werkvoorbereider in de bouw. Daar is maatwerk voor nodig. Het mooie is: het is precies wat Bianca haar heeft geboden. Dat wat nodig is om een volgende stap te zetten op weg naar werk en de stap daarna: een baan vinden. Een droom die bereikbaar is geworden.

Andere succesverhalen

Stap voor stap, snel vooruit

Bij Agros zeggen we vaak: we kennen de route. Dat klopt meestal, maar ook wel eens niet. Eerlijk is eerlijk: al hebben we veel ervaring, ook wij …

ROC Horizon College

Voor een goede samenwerking moet het klikken. Om die reden organiseren we bij Agros regelmatig ‘klikgesprekken’ tussen kandidaten en mogelijke werkgevers. Maar we voeren ze ook weleens …

TommyTomato en Agros

TommyTomato levert (warme) lunches vol groente op basisscholen. Zo krijgen kinderen een extra portie groente binnen en leren ze nieuwe smaken kennen.  Onder het motto: ‘Alle kinderen …