TommyTomato en Agros

TommyTomato levert (warme) lunches vol groente op basisscholen. Zo krijgen kinderen een extra portie groente binnen en leren ze nieuwe smaken kennen.  Onder het motto: ‘Alle kinderen groente-eters voor het leven maken.’ Samen groente leren eten in de klas, samen gezond leren eten: samen staat bij dit jonge bedrijf voorop. In krap drie jaar tijd groeide TommyTomato van 50 naar nu 362 deelnemende scholen. Dat kan alleen door goede samenwerking, met betrokken mensen. De ‘Health Angels’ bijvoorbeeld, een team van vrijwilligers die de maaltijden bij de scholen bezorgen. Maar ook met en door medewerkers die ervoor willen gáán. Hoe ze die vinden? Samen met Agros bijvoorbeeld!


Zo snel! Ik was heel blij

Timo en Negasi werken beiden in het jonge bedrijf. Timo al een jaar of drie, Negasi zo’n anderhalf jaar. Een fijne samenwerking, die tot stand kwam dankzij Mohammed Omer, jobcoach bij Agros Haarlem. Hij stelde Negasi aan Timo voor. Negasi vertelt: “Ik was nieuw in Nederland en sprak de taal nog niet goed. Maar ik moest wel ergens van leven. Dus ging ik langs bij de gemeente om een bijstandsuitkering aan te vragen. Daar vroegen ze me of ik niet liever wilde werken. Ja, natuurlijk, heel graag! Maar waar kan je werken als je niet goed Nederlands spreekt en je mensen niet goed begrijpt? Dan ga je snel fouten maken, dat wil ik niet. Mohammed van Agros begreep dat. Hij dacht met me mee en belde me al na drie dagen: ‘Ik heb iets wat echt bij jou past, kun je morgen beginnen?’. Zo snel! Ik was heel blij.

Samen kom je verder

Timo vult aan: “De mensen die hier werken, willen allemaal aan hun toekomst bouwen, verder komen. Bij TommyTomato krijgt elke persoon een kans om te werken. Daarbij zijn we op zoek naar doorpakkers, mensen die echt graag willen werken. Want werken bij ons is leuk, maar het is ook aanpoten om alle maaltijden op tijd warm bij de scholen te krijgen.” Agros wil werk bereikbaar maken voor iedereen, vanuit de gedachte ‘samen kom je verder’. Timo: “Mohammed van Agros weet precies wat we zoeken. Hij begrijpt ons, spreekt dezelfde taal. Letterlijk, maar ook figuurlijk.

Het werk bij TommyTomato is niet moeilijk, dat zou in principe iedereen kunnen doen. Maar het gaat pas echt werken als je goed met elkaar omgaat. Daarvoor hoef je niet allemaal vloeiend Nederlands te spreken. Negasi bevestigt dat: “Toen ik hier kwam, sprak ik mij niet uit. Dat durfde ik niet. Maar ik merkte wel dat mensen hier respectvol met elkaar omgaan. Dat gaf me vertrouwen. Mensen praatten rustig tegen me, daar leerde ik veel van. Maar ook van de radio in de loods: goed voor de sfeer en voor de taal!” Timo lacht: “Met die sfeer zit het wel goed hier. Soms is het bijna te gezellig. Dan roep ik: hé jongens, het is niet iedere dag vrijdag! Maar beter zo dan een saaie bende. We zijn trots op ons inclusieve team en het plezier wat ze met elkaar hebben. We ‘cheffen’ het met elkaar, en met Agros.”

Andere succesverhalen

Stap voor stap, snel vooruit

Bij Agros zeggen we vaak: we kennen de route. Dat klopt meestal, maar ook wel eens niet. Eerlijk is eerlijk: al hebben we veel ervaring, ook wij …

Bianca en Batol

Agros is actief betrokken bij werk. Dat klinkt mooi, maar hoe werkt dat in de praktijk? Dat kunnen we goed uitleggen met het verhaal van Bianca Cramer, …

ROC Horizon College

Voor een goede samenwerking moet het klikken. Om die reden organiseren we bij Agros regelmatig ‘klikgesprekken’ tussen kandidaten en mogelijke werkgevers. Maar we voeren ze ook weleens …