Succesverhaal van Jonathan Balder

“Langzaamaan merk ik dat ik aan het groeien ben”

Hoe Jonathan Balder met behulp van een jobscoach zijn plek vond bij Alfa Accountants.agros succesverhaal jobcoaching

Van een Wajong-uitkering naar een baan van 32 uur. Jonathan Balder (35) kreeg het binnen een half jaar voor elkaar. Hij werd bijgestaan door een jobcoach van Agros.

‘Het was op initiatief van Alfa Accountants. Zij wilden in het kader van de participatiewet graag een Wajongere aannemen.’ Dat ze bij Jonathan terecht kwamen was geen toeval. ‘Mijn vader werkt er al veertig jaar. Die is onderdeel van het meubilair’, zegt Jonathan lachend.

Voor Alfa Accountants stond het buiten kijf dat ze de uitdaging aan wilden gaan. Maar het aannemen van een kracht met een Wajong-uitkering, brengt ook nieuwe vraagstukken en risico’s met zich mee. Alfa Accountants zocht daarom de samenwerking met Agros.

Jobcoach

Jonathan: ‘Ik word begeleid door een jobcoach. Tamara Smits komt bij me langs op het werk en dan bespreken we welke obstakels ik tegenkom. Ze geeft me tips en we praten over mijn onzekerheden. Langzaamaan merk ik dat ik aan het groeien ben.’

Jonathan vindt het soms lastig om contact te maken met anderen. ‘Ik heb een ziekte waardoor ik teveel kalk aanmaak in mijn gezicht. Daardoor zie ik er anders uit.’ Dat heeft hem erg beïnvloed. ‘Na de mavo wilde ik eigenlijk niet meer naar school. Ik wilde het liefst zo snel mogelijk aan het werk.’ Jonathan werkte korte tijd, maar zijn zelfbeeld speelde hem parten en hij kwam thuis te zitten. Vrijwilligerswerk bleek meer bij hem te passen. ‘Ik ben goed met computers en kwam erachter dat er veel behoefte was aan uitleg en reparatiewerkzaamheden.’

Toen zijn vader hem vroeg of hij niet voor Alfa wilde komen werken, hoefde Jonathan niet lang na te denken. Hij kreeg een proefperiode waarin hij 16 uur in de week voor de organisatie aan de gang kon.

Loonwaarde

‘Samen met Tamara breng ik steeds mijn taken in kaart om te bekijken of het aantal gewerkte uren genoeg is voor mijn loonwaarde.’ De loonwaarde is een in een percentage uitgedrukte weergave van wat een werknemer kan. Het UWV bepaalt dat percentage en kijkt onder meer naar werktempo, ervaring en beperkingen en bepaalt op basis daarvan hoeveel van een werknemer verwacht kan worden. Deze regeling is gunstig voor zowel de werkgever als de werknemer. De werkgever hoeft nog geen volledige loonsom neer te leggen voor een werknemer die niet volledig meedraait. Het UWV vult het deel boven de loonwaarde aan. De werknemer krijgt ondertussen de ruimte om in zijn eigen tempo te kunnen groeien.

Jonathan merkte al snel dat hij meer wilde. ‘In 16 uur kun je vooral kleine taakjes uitvoeren. Als ik meer kon werken, zou ik een volledige taak op me kunnen nemen, net als de anderen. Zo word je meer een onderdeel van de organisatie.’ Hij legde zijn vragen bij zijn jobcoach neer en Tamara ging in gesprek met Alfa. Inmiddels in Jonathan zes maanden in dienst en werkt 32 uur in de week.

Samen verder

Begeleiding door een jobcoach van Agros is kosteloos voor zowel de werkgever als werknemer. Hij of zij treedt op als vertrouwenspersoon en is mediator tussen beide partijen. Daarnaast adviseert een jobcoach de werkgever ook over de financiële mogelijkheden bij aanname van een Wajongere, over de wettelijke procedures en over de begeleiding van de werknemer.

Door Jonathan te begeleiden en Alfa te ondersteunen wordt onnodige uitval voorkomen. Zo werken alle partijen samen naar het uiteindelijke doel; Een vast dienstverband voor een Wajongere met meer in zijn mars.

Overzicht succesverhalen