Succesverhaal van Jeroen Klink

“Sinds kort draag ik een Hubo-shirt”

Schoolverlater Jeroen Klink komt tot bloei in de praktijk

agros succesverhaal schoolverlater jeroen klink

Jeroen Klink is net 18 jaar geworden en werkt met veel plezier bij bouwmarkt Hubo. Dat hij niet meer naar school gaat is vrij uitzonderlijk, maar voor Jeroen de kans om zich verder te ontwikkelen. Door een samenwerking tussen Agros, Praktijkschool de Schakel en de gemeente Haarlem viel hij niet tussen wal en schip.

Jeroen is moeilijk lerend en dyslectisch. ‘Ik had moeite met lezen en kwam eerst in het speciaal onderwijs terecht en uiteindelijk in het praktijkonderwijs. Het eerste jaar op de praktijkschool begon wel goed, maar in de loop van het jaar ging het minder.’ De school probeerde van alles om Jeroen ‘bij de les’ te houden, maar tevergeefs… ‘Tegen de tijd dat ik in mijn zesde jaar zat, wilde ik eigenlijk niet meer naar school.’

De kennis en kunde van schoolverlaters

Stages maken een belangrijk deel uit van het praktijkonderwijs. ‘Dat vond ik veel leuker. Er waren een paar stages waar ik het echt naar mijn zin had. Op de van Gilseschool voor slechthorende kinderen bijvoorbeeld, waar ik de conciërge hielp.’ Jeroen kwam beter tot zijn recht in praktijksituaties dan in het onderwijs, maar was met zijn 17 jaar leerplichtig. Een dilemma voor de school, want wat doe je met een jongen die graag wil werken en in het onderwijs zo vastloopt?

Sinds het ingaan van de participatiewet vallen voortijdig schoolverlaters onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Op hun achttiende komen ze in aanmerking voor een uitkering, maar ondertussen nemen ze hun kennis en kunde met zich mee naar huis, waar het simpelweg verloren gaat. Steeds meer gemeenten gaan op zoek naar mogelijkheden om deze jongeren een beter perspectief te bieden. Ook de gemeente Haarlem, dat het project Schoolverlaters startte. Onder leiding van Ben Bijker en Melissa Schouten, is Agros uitvoerder van het project.

Het project Schoolverlaters PRO/VSO

In het project Schoolverlaters PRO/VSO begeleidt Agros jongeren van 16 en 17 jaar naar betaald werk of een werkervaringsplek, om te voorkomen dat ze thuis komen te zitten. In opdracht van gemeenten en in samenwerking met het Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs biedt Agros intensieve begeleiding op maat. Daarin worden de leerlingen onder andere geholpen met werknemersvaardigheden, werkritme en beroepskeuze. Omdat Agros kan bouwen op een uitgebreid werkgeversnetwerk, zijn er veel mogelijkheden om aan te sluiten bij de wensen en doelstellingen van de leerling.

Melissa Schouten: ‘Voordat Jeroen uit kon vallen, heeft De Schakel de samenwerking met de gemeente gezocht. Zo kwam Jeroen bij ons terecht. Ik dacht dat de Hubo misschien wel een mooie werkervaringsplek zou zijn. Soms heb je gewoon een gevoel dat iets een goede match is…’ Jeroen kon dezelfde week nog op gesprek en er was inderdaad een duidelijke klik.

Voor elkaar gebokst

Inmiddels is Jeroen 28 uur per week, betaald voor Hubo aan het werk. ‘Ik help met zonneschermen monteren, ik zet kasten in elkaar, hang jaloezieën op… Eigenlijk wil ik wel achter de kassa, maar dat kan nog niet. “Rustig aan, zeggen ze steeds. Dat komt nog wel.” Sinds kort heb ik mij eigen Hubo-shirt. De broek is besteld. Als ik mijn shirt aan heb krijg ik veel vragen van klanten. Ik weet nog niet alle antwoorden hoor, maar dan loop ik gewoon even naar een collega.’

Ben en Melissa begeleiden zowel Jeroen als werkgever Hubo. Jeroen: ‘Ik heb gesprekken met ze en Ben geeft me VCA-training. Binnenkort hoop ik heftruck te leren rijden.’ Bescheiden over zijn eigen aandeel zegt hij: ‘Agros heeft bewezen dat ik het kan.’ Melissa, lachend: ‘Jeroen mag trots zijn op zichzelf. Natuurlijk hebben wij hem geholpen, maar hij heeft het uiteindelijk zelf voor elkaar gebokst.’

Overzicht succesverhalen