Nooit te oud voor een nieuwe start

René van Lunenburg verloor na 45 jaar zijn baan, maar gaf niet op.

“Het was een maandagochtend. De directeur was wat aan de late kant. Plotseling kwam de hele hoofddirectie binnen en tien minuten later werden we allemaal in de kantine verwacht. Nou, dan weet je wel hoe laat het is.”

 

René van Lunenburg is 63 jaar en werkt sinds een jaar bij Bobplaza in Haarlem. Hij heeft daar de verantwoordelijkheid voor Labelspeed, dat haar klanten allerlei soorten printbare etiketten levert. Er is een tijd geweest dat hij dacht nooit meer aan het werk te komen. Want wie op zijn 58e werkloos wordt, heeft de schijn tegen. Op wilskracht en met steun van Agros vond hij bij Bob Paardekooper weer een goede baan. Die vertelt: “René heeft jaren ervaring, veel meer dan ik. En ondertussen past hij prima tussen de jonge honden hier.”.

Met vijftig man op straat

René werkte 45 jaar in de geldverwerking. “Alles wat maar met cash en elektronisch betalen te maken heeft. Ik zat in de verkoopbuitendienst.” Hij vertelt over de onwerkelijke dag dat hij en al zijn collega’s plotseling zonder werk zaten. Zo’n vijftig man. “Het bedrijf was een jaar eerder overgenomen door de concurrent, eigenlijk dus gewoon voor het klantenbestand. Van het ene op het andere moment moesten we alles uit onze handen laten vallen. De computers deden het niet meer, de telefoonlijnen stonden doorgeschakeld. Echt, iedereen was compleet verbouwereerd.” René was de eerste van zijn collega’s die zich meldde bij het UWV. “Daar zeiden ze nog dat je nooit op die manier ontslagen kon worden. Toch is het zo, vertelde ik die mevrouw. Binnenkort staan al mijn collega’s hier.”

Oud of ervaren?

Het waren lastige tijden. Door de crisis lag juist de geldverwerking op zijn kop en bovendien werd René voor veel andere banen te oud gevonden. Tot overmaat van ramp kreeg hij een ernstig auto-ongeluk. Hij kwam van een WW-uitkering in de WIA terecht. Met enige spot zegt hij: “Ik werd afgekeurd voor precies 58,72%. Hoe ze het berekenen? Geen idee.” Dat betekende dat hij voor het overige percentage moest blijven solliciteren. Jobcoach Tamara Smits van Agros, hielp hem daarbij. Ze zegt: “Van kandidaten als René krijg je zelf energie. Er zijn mensen die op latere leeftijd zonder werk komen te zitten en zeggen: ik kan niks meer. Maar dat is juist niet zo. René had heel veel ervaring en een netwerk opgebouwd. Hij heeft altijd hard gewerkt en juist daarom wil je dat zo’n traject slaagt.”

Senioriteit

Uiteindelijk was het inderdaad René’s uitgebreide netwerk dat hem bij Bobplaza bracht. Bob: “Ik kende René al wel. In de zomer van 2017 kwamen we elkaar weer tegen en ik vroeg hem hoe het met hem ging. Zijn situatie leek wat uitzichtloos. Deels arbeidsongeschikt, te oud bevonden… Ik stelde hem voor een keer af te spreken.” Bob heeft een aantal bv’s, waarvan de meeste zich richten op de handel in bijzondere koffie- en theeproducten. “Maar we hebben ook Labelspeed. Dat bedrijf heb ik ooit van een klant overgenomen, maar ik heb het nooit de volle aandacht kunnen geven.” René kreeg de schone taak het bedrijf verder te laten bloeien. Bob: “Ik wilde iemand met senioriteit, juist iemand die al verder is dan ik. René weet wat hard werken is en doet eigenlijk niets liever. Ik heb hem de vrijheid gegeven om het naar eigen inzicht aan te pakken.” Onder leiding van René ziet Labelspeed haar omzet stijgen. Bob is er erg blij mee. Hij richt zich tot René: “We vieren elke nieuwe order.” Aan de tafelvoetbaltafel bijvoorbeeld. “En airhockey!” zegt René met een lach.

Eigen kracht

Jobcoach Tamara luistert met veel plezier naar de mannen. Ze ziet dat haar kandidaat goed op zijn plek is, zowel in het werk als in het bedrijf. René: “Ik krijg, ook nu nog, goede en persoonlijke begeleiding van Tamara. Bij Agros zijn ze altijd eerlijk geweest dat het moeilijk kon worden, maar de intentie en de inzet om me weer aan het werk te krijgen is er altijd geweest.” Tamara vult hem aan: “Je ziet aan René hoe belangrijk je netwerk is. Ik heb ernaast gelopen om hem te begeleiden in het proces, maar hij heeft het op eigen kracht gedaan.”

Overzicht succesverhalen